expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, April 21, 2014

Projek Memasak Pajeri.

Assalamualaikum..
Hari minggu sudah pun berlalu dengan tenang dan bahagia,
mesti ada menu atau hidangan yang anda idamkan 
untuk menikmati bersama keluarga dan tersayang bukan?
Ya, seperti di wawarkan sebelum ini,
saya ngidam sangat nak makan Pejeri Nenas.
Hm. Maka nak jadikan cerita terngidamnya pajeri nie, berpunca dari
kekasih hati yang bercuti seminggu dan menikmati pejeri nenas bersama ikan
gelama masin bersama-sama keluarganya dirumah. Sampai hati!
Ok, mungkin sebab ingin menebus rasa bersalah terhadap saya,
maka kekasih hati menawarkan diri untuk memasak pejeri pada hujung minggu.
Jadi, hari minggu kami menerjah ke pasar borong mencari semua bahan untuk 
masak pejeri.
Lokasi memasak, kami serbu rumah Kak Siti,
*Sorry takda gambar waktu memasak
Excited memasak dan nak makan, lupa nak bergambar.
Berdiri tegak si nur kema depan dapur tunggu masaknya pejeri.
Dia hebat, berani cuba walaupun kat rumah hanya co-pilot memasak 
untuk mak nya sendiri.
Taniah la sayang. Awak berani, cuma hasilnya takda la tak boleh makan,
jadi, kerisik ja terlebih. Rasa sama macam masakkan mak kat kampung!
Love Love Love.
She can beat my mom punya masakkan. InsyaAllah.

bawah ni resepinya :

Bahan2 :

1 biji nenas sederhana (potong bulat boleh dapat 5 kot)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih,
1 inci halia
kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
bunga cengkih
1 sudu gula merah
1/2 sudu gula pasir
1 sudu kerisik
1/2 sudu udng kering
1 cawan santan
1 sudu rempah ikan
daun kari.
garam

cara1 :

panaskan minyak.tumis daun kari,bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih
udang kering,halia bawang putih dan bawangmerah..

lepas tu dah ada bau,masuk kan rempah ikan yang dah dibancuh dengan air .
tunggu sampai rempah tu masak.api jangan kuat kang hangit 

lepas tu masuk kan nenas yang dah dipotong tu..rata2kan rempah kat nenas tu dan masuk kan santan.lepas tu bila mendidih dan pekat sikit masuk kan kerisik, gula pasir dan gula merah.masuk kan garam jugak..tunggu je sampai kuah tu pekat dan nenas lembut.api jangan kuat. siap!






Copyright© All Rights Reserved akmaredoz.blogspot.com